2001 Zřízení brněnské pobočky

Z kroniky zakladateleChtěli jsme být zákazníkům blíž

Začátkem roku 2001 se synům Liborovi a Dušanovi zdály být prostory ve Strážnici malé. Zvažovali, ve kterém regionu je dost odběratelů, a kromě toho stále vyhledávali potencionální nové zákazníky. Volba padla na Brno, kde mi navrhli zřízení nové pobočky. Tento plán mne zaujal a po čase jsem s opatrností mně vlastní svolil. Financování nájmu, vybavení provozu, skladové zásoby, to vše jsme museli zvládnout z vlastních prostředků. Libor objevil vhodnou halu v areálu Vojenských staveb, kterou jsme si pronajali, a tak zde byla založena první pobočka GUMEXU.

Bylo zapotřebí nebát se změn

Aby mohl Libor pobočkový sklad operativně řídit, přestěhoval se i s manželkou a roční dcerkou do Brna. Na Moravě nebylo zvykem dojíždět daleko za prací nebo se přestěhovat do jiného města, ale oni tu odvahu nalezli. Přijali jsme pro brněnskou pobočku obchodního zástupce, fakturantku a skladníka, zajistili veškeré vybavení skladu a kanceláře. V průběhu několika měsíců začala být pobočka úspěšná a ekonomicky přínosná.

Možnost vidět produkty na vlastní oči

Odběratele z Brna a okolí jsme do doby, než byla zřízena brněnská pobočka, zásobovali zbožím ze skladu ve Strážnici. Zřízením brněnské pobočky jsme se přiblížili k zákazníkům z Brněnska a části Vysočiny. Vidět nabízené produkty na vlastní oči je totiž praktické. Zákazníci mají možnost prohlédnout si zboží a výrobky, které zatím nebyly v hledáčku jejich zájmu a o kterých ani netušili, že se dají v GUMEXU zajistit.

Z kroniky zakladateleCo vlastně zákazníci potřebují?

Snaha nabízet více produktů na jednom místě byla i prvotním impulsem pro rozšiřování našeho sortimentu. Při osobním kontaktu se zákazníky jsme nejlépe zjistili, jaké produkty vlastně potřebují. Se zájmem jsem pozoroval, do jakých oblastí obchodu to moje potomky vtahuje a v čem jsou dobří a mají chuť se rozvíjet. Libor se zaměřil ve spolupráci s obchodním oddělením na cílenou reklamu v tištěném katalogu. V roce 2000 se náš sortiment vešel na 58 stránek. Tento katalog byl na rozdíl od našich původních černobílých letáků již v barevném provedení, produkty byly popsány včetně technických parametrů.

Majetek a zodpovědnost předejte včas

Po stabilizaci brněnské pobočky jsem začal uvažovat o částečném předání firmy do rukou svých dětí. V této době jsem vyplatil svého společníka a stal jsem se jediným majitelem firmy. Po vzájemné dohodě jsem do funkce obchodního ředitele vybral syna Dušana, ředitelem marketingu se stal syn Libor. Pozici personální ředitelky jsem svěřil dceři Janě. Já jsem od samého počátku zajišťoval finance a kontrolu. Mnoho lidí se mne ptalo, proč jsem tak brzy částečně předal firmu dětem. Mám pro to jediné vysvětlení: Jsem přesvědčen o tom, že předávat zodpovědnost nebo i majetek se musí během vlastního života. Co je komu platné, když ve svém pozdním věku něco zdědí. Je mu to k ničemu. Už nemá možnost se rozvíjet, nemá šanci se učit novým věcem nebo pokračovat v započatém díle svých předků.

Z čeho jsem se poučil

Pokračovat po mém otci v zemědělství mi nebylo umožněno, prostředky byly znárodněny a jejich navrácení v nedohlednu. V době, kdy jsem konečně zdědil po otci zemědělskou půdu, mi bylo už 52 let. To již existoval GUMEX a já jsem nemohl opustit naši firmu anebo se rozdvojit. Vždy jsem se snažil dělat to, na co jsem stačil. Podnikat jsem začal ve 44 letech a mnohokrát jsem se ptal sám sebe, zda to nebylo pozdě. Ale postavil jsem se na vlastní nohy spolu se svou rodinou. Že se GUMEX uchytil na trhu, je pro mne určitá satisfakce a náhrada za křivdy bývalého režimu na mých předcích. Za to, že jsem nemohl navázat na výsledky práce svého rodu. Tak to vnímám já.

Další díl z kroniky...


Foto: Syn Libor Sedláček na začátku fungování nové brněnské pobočky. Archiv společnosti GUMEX, spol. s r.o.