2006-7 Překročili jsme hranice

Z kroniky zakladateleMíříme za hranice

Příprava stavby sídla naší firmy včetně centrálního skladu a montážního pracoviště ve Strážnici byla v létě roku 2006 v plném proudu, když přišel syn Dušan s návrhem založit GUMEX také na Slovensku. S dcerou Janou jsme jeho nadšení nesdíleli. Avšak synové prosadili své průbojné myšlenky, a tak vznikl GUMEX SK v Bratislavě. Libor zajišťoval reklamu i pro Slovensko a byl velmi nápomocen Dušanovi v rozjezdu naší první zahraniční pobočky. Hledal rovněž pracovníky v okolí Bratislavy, zval je na pracovní pohovory a vybíral vhodné zaměstnance. Sice jsem s rozvojem GUMEXU na Slovensku moc nesouhlasil, ale jelikož jsem dal svým dětem prostor a šanci dívat se kupředu, přiložil jsem také ruku k dílu. S jakými problémy jsme se na začátku potýkali, přiblíží sám Dušan, který zařizoval vše potřebné ohledně pronájmu skladových prostor, smluv, vybavení skladu, zboží atd.

Jak to vidí syn Dušan

„Bylo mi jasné, že pro růst firmy je třeba její rozšíření o další trhy,“ vzpomíná prvorozený syn. „Slovensko přišlo jako jasná volba. Domluvíme se tam, jsme si velmi blízcí a již tenkrát jsme zde měli zákazníky. Rodina mne od toho odrazovala, protože to nebylo nic jednoduchého. Bylo předem jasné, že se jedná o závazek na mnoho let a nebude to procházka růžovým sadem. Ale také jsem někdy tvrdohlavý a vím, že bez velkého pracovního úsilí to nepůjde. Má osobní oběť spočívala zejména v dlouhém a častém pobytu mimo domov. To znamenalo odloučení od rodiny a dětí, které tehdy byly velmi malé. Jenže makat se musí a všichni velcí podnikatelé podnikali obchodní cesty a zakládali pobočky i na jiných kontinentech. Nikdy nezapomenu na jeden počáteční moment. Když jsem jel do Bratislavy vyřizovat doklady na Živnostenský úřad, vedla má cesta i na hrad. Auto jsem nechal dole na parkovišti a vystoupal nahoru pěšky. Cestou jsem obdivoval historická zákoutí a přemýšlel, co mě tu čeká. Zvládnu to, tedy zvládneme to my všichni? Vyjdou peníze? Jak získáme dostatek zákazníků? V okamžiku, když jsem vystoupal až nahoru, otevřela se přede mnou krásná krajina. Výhled na Dunaj, tepající město, hukot automobilů, které najížděly na most SNP, na jehož vzdálenějším konci jsem spatřil vyhlídkovou věž UFO – to vše mě oslovilo a řekl jsem si: Jo, to půjde!“

Nový GUMEX ve Strážnici

Ale zpátky k nám na Moravu – koncem roku 2007 byly plány na stavbu nového GUMEXU hotové. Řešil jsem s bankami vhodné úvěrování celého projektu. Moje představa o ceně stavby byla opravdu nízká, předpokládal jsem maximum 35 milionů Kč, ale celkový rozpočet byl nakonec více než 60 milionů. A k tomu samozřejmě nové vybavení celé provozovny. Co naplat, rozhodli jsme se stavět, musíme tedy zabrat a stanovit si takové částky splátek úvěru, které budeme schopni splácet. Věřili jsme, že financování úspěšně zvládneme. Tehdy jsme zaměstnávali již 60 lidí, prostory naší základny ve Strážnici nám už byly opravdu těsné.

Jenom práce nestačí

Z kroniky zakladateleNaše firma sídlící na Slovácku má nejen pracovní povinnosti, ale zajímá se i o volnočasové aktivity našich pracovníků. Ve Strážnici každoročně probíhá mezinárodní folklorní festival s účastí mnoha zahraničních souborů a účinkujících z Česka a Slovenska. V roce 2007 se aktivně do programu zapojil soubor mužů z Tvarožné Lhoty, ve kterém účinkovali i čtyři pracovníci GUMEXU. Byli jsme na jejich vystoupení zvědaví a šli se na ně do zámeckého parku podívat. Po vystoupení jsme si společně zazpívali při cimbálce. K tomuto festivalu patří i průvod, v němž se zpívá, tančí, předvádějí se krásné české i exotické kroje. Mne v tomto roce nejvíce překvapilo, že v čele průvodu šla dechová hudba zastoupená ZUŠ Veselí nad Moravou a v jejích řadách hrál na trubku i náš syn Dušan, tehdy už ředitel firmy. A tak byl stres z přípravy stavby nového zázemí naší společnosti vystřídán potěšením z hudby, přítomností rodiny a přátel a z této chvíle čerpám radost dodnes.

Další díl z kroniky...


Foto: Syn Dušan Sedláček v průvodu  u příležitosti mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici. Archiv společnosti GUMEX, spol. s r.o.