2015 Změna řízení firmy

Z kroniky zakladateleInterní změny

Otevření další výrobní a skladové haly ve Strážnici ovlivnilo jak naše zaměstnance, tak i zákazníky. Zprovoznili jsme nové technologie, které jsme návštěvníkům představili i během dne otevřených dveří: řezání na digitálním plotru s kontinuální řezací plochou, lisování hydraulických hadic, nanášení samolepicí vrstvy na pryže. Díky novému portálovému jeřábu jsme mohli začít řezat vodním paprskem i materiály s mnohem vyšší hmotností než doposud. Toto nové vybavení vyvolalo potřebu změnit dosavadní způsob řízení výroby.

Současně jsme se rozhodli ještě lépe zorganizovat naši firmu. Až do předchozího roku jsme společně s mými dětmi jako majitelé firmy řídili naše vedoucí provozů a ti byli nadřízenými pro jednotlivé pracovníky. Na základě nového modelu jsme vytvořili samostatné divize: nákup, výrobu, prodej, logistiku a správu majetku. Poprvé za existence naší firmy začali za jednotlivé divize zodpovídat spolupracovníci, kteří nebyli spolumajiteli – na pozice jsme je vybrali podle jejich dosavadních pracovních výsledků a ochoty převzít zodpovědnost.

Výhody pro zákazníky

Zákazníkům jsme umožnili jednodušší přístup k vyřizování poptávek i objednávek. Už nemuseli při požadavku na výrobek kontaktovat pracovníka výroby, ale vše si vyřídili u jednoho specialisty prodeje. Byl jsem velkým kritikem tohoto opatření, neboť jsem se domníval, že je lepší přímý kontakt s výrobním oddělením. Vždycky ale nemusí mít člověk pravdu. Musíme neustále hledat řešení, jít vstříc potřebám zákazníků a z vlastních chyb se poučit. Dnes už vím, že dokážeme v centrálním systému spravovat poptávky na výrobky a zboží, které využívají specialisté výroby a nákupu. Tato změna přinesla hned několik výhod: všechny informace jsou uložené a přístupné centrálně, jednotliví specialisté je velmi rychle dohledají a využijí při dalších jednáních se zákazníky. Přitom jsou i specialisté mezi sebou zastupitelní, takže se zákazníci nemusejí obávat prodlev při vyřizování svých zakázek.

Novinky

Ve výrobní divizi jsme začali vyrábět výplně kufříků, pořadačů, organizérů a boxů na míru přesně podle požadavků zákazníků. Výborně se osvědčily pro přenášení i uchovávání křehkých a jemných přístrojů, ale i velmi těžkých předmětů, které by se jinak vzájemně odíraly. Naši montéři výroby se tehdy zdokonalili ve spojování dopravníkových pásů díky proškolení u španělského výrobce tepelně lisovacích desek. Na všech pobočkách jsme nově přijali také regionální obchodní zástupce. Zkrátka vynaložili jsme maximální úsilí s cílem co nejvíce zpřehlednit a zrychlit tok zboží od výroby přes logistiku až po předání zákazníkům. Ale došlo i k několika dalším významným změnám: změnili jsme logo firmy a zprovoznili facebookové stránky www.facebook.com/gumexsro. Od počátečních informací o našich spolupracovnících či hledání nových zaměstnanců jsme začali na náš FB profil postupně zařazovat i fotoreportáže a informace o novinkách a dění v naší firmě.

Z kroniky zakladateleHodnoty firmy

Získali jsme 3. místo v Jihomoravském kraji v soutěži Firma roku. Moc mne potěšilo, že i nezávislá odborná porota ocenila cestu, kterou absolvovaly dvě generace naší rodiny s cílem dosáhnout svého podnikatelského snu. My majitelé a náš management jsme se právě v době těchto podstatných změn v naší firmě ohlédli za celou předchozí činností a zakotvili jsme do stanov základní hodnoty naší firmy: poctivost, systém a řád, neustálý vývoj. A to je i naše výzva do budoucna.

Péče o zákazníky

Nemohu nezmínit Dny otevřených dveří ve Strážnici, Praze i v Brně. Pozvali jsme zákazníky do našich prodejních, skladovacích i výrobních prostorů, názorně předvedli variabilní dopravníkové pásy z hliníkových profilů s automatizačními prvky, Z kroniky zakladateledopravníky s korečky, spojování dopravníkových pásů, lisování hadic, řezání vodním paprskem i na kotoučové řezačce, práci na plotru, řezání a polep pryží, frézování měkkých materiálů spojené s tvarovým řezáním.
Zákazníky jsme pohostili jídlem připraveným šéfkuchaři, specialisté na míchané nápoje je potěšili tekutými novinkami ve svém oboru. A kromě toho byla na každé pobočce soutěž, ze které si výherce odnesl balení zahradní hadice. Na této akci jsem se ve Strážnici potkal s několika svými bývalými spolužáky, kteří mi řekli: „A co ty tady ještě chceš?“ No, zkrátka jsem si uvědomil, že nastal čas odejít. Mladí jedou v rychlíku a já se sotva držím posledního vagonu. Ale nevzdal jsem to, cítil jsem, že spolužáci hovořili se škodolibostí, protože oni nemají tak dobře rozjetou firmu, a ještě k tomu s vlastními pokračovateli. A navíc jsem si byl jistý, že děláme maximum pro lepší pracovní podmínky pro naše pracovníky. Vždyť jsou to právě oni, kteří nám pomáhají táhnout za jeden pomyslný provaz a jsou naším skutečným pokladem.

Další díl kroniky...


Foto: Jana Lagová a Dušan Sedláček při převzetí ocenění: 3. místo v soutěži Firma roku 2015 Jihomoravského kraje; Představení nových technologií zákazníkům během Dne otevřených dveří.  Archiv společnosti GUMEX, spol. s r.o.