2012 Dobré jméno rodinné firmy

Z kroniky zakladateleCo všechno spoluvytváří dobré jméno rodinné firmy? Nejen kvalitní zboží a služby, které nabízí, ale jistě také dobré vztahy v rámci rodiny samotné, rovněž mezi zaměstnanci, ale i s širokým podnikatelským okolím – s dodavateli i zákazníky. A konkrétně u naší firmy nesmím zapomenout na podporu našich přátel a příznivců, kteří nám věřili i v náročných letech a upřímně se společně s námi vždy radovali z našich podnikatelských úspěchů. Tak to jsou podle mne ty správné „ingredience“, které se musí všechny smísit, prolnout, a pak vznikne dobrý pocit u všech, kteří jsou s touto firmou v kontaktu.

Rodina

V minulém dílu jsem se už nestihl zmínit o tom, že v srpnu 2011 se rodina syna Libora rozrostla o třetí dítě – narodil se můj nejmladší vnuk Kamil, další možný pokračovatel rodinné tradice Sedláčků. Do té doby jsem měl vnoučat šest: pět děvčat a pouze jediného dědice, vnuka Otu. Vzpomínám, jak jsem se tenkrát vydal rybařit s devítiletým Otou ke Kořínkovi na rybníky. Ota chytal na okraji menšího rybníka malé karásky. Co čert nechtěl, zabral mu na malou udici kapr. Ota tehdy pracovat s navijákem neuměl, nebo na to neměl sílu. Ale stále držel statečně a pevně udici, takže přešel plynule smykem až k velkému rybníku. A tam už jsem mu s ním pomohl já. Kapr měl po přeměření 64 cm, Ota si však přál darovat mu svobodu. To bylo radosti! Kapr vesele zamával ocasem a Otu jako výraz poděkování pocákal vodou. Moc rád na to vzpomínám…

Vzdělávání

Velmi často slýchávám od kamarádů otázky: „A co vlastně GUMEX je? Co vaše rodinná firma vytváří? Jaký má regionální význam? Prosperujete? Co stojí za vaším dobrým jménem? Všechno máte jenom gumové?“ Moje vysvětlení je, že nikoliv všechno, co nabízíme, je z gumy (pryže), ale že pryžové výrobky tvoří základ našeho sortimentu. Máme celou řadu certifikovaných produktů. Celý chod firmy je založen na vypracovaných pravidlech a směrnicích. Ne všechny dobré nápady ale vycházely z mých zkušeností. Naše děti, Dušan, Libor i Jana, se zúčastňovaly mnoha různých školení a kurzů, ze kterých si přinesly nové nápady a inspirace. Vlastní pílí se neustále vzdělávají, učí se cizí jazyky. To jenom já jsem takový zatvrzelý beran, který se již nechce vzdělávat ani učit se novým věcem. Říkám si, že na školu už jsem starý a ani se moc učit neumím. Raději využívám selský rozum. Musím přiznat, že i mé počítačové znalosti jsou pouze uživatelské. S prvním jednoduchým počítačem jsem se seznámil až ve svých 44 letech, a to právě v GUMEXU. A teď už ze mne určitě počítačový mág nebude. Vždy se ale po předvedení nějakého nového nastavení s programem seznámím a snažím se jej používat. Jen mně tam nesmí nic bliknout, hned bych dokázal celý program zavařit. Potřebuji na pomoc IT technika.

Síla kolektivu

Každý ze spolupracovníků má stanovené úkoly a cíle. Naše firemní kultura vychází z tradic slováckého regionu. Jsme pracovití, dobrosrdeční a vstřícní ke každému zákazníkovi. V kolektivu se nikdo nad nikým nepovyšuje, jeho síla je založena na spolupráci všech. Všichni jsou na svých postech důležití a ani bez uklízečky se dobrý obchod neudělá, protože i čisté prostory o nás leccos vypovídají…

Podpora

Známí se mne občas ptají, jaké máme podmínky od státu? Jsou podpory tuzemských podnikatelů srovnatelné s podporami v zahraničí? Myslím si, že náš stát se i přes veškeré proklamace nějak koncepčně podpoře nevěnuje. Právě v letech 2011-12 jsme po skončené všeobecné krizi poptávky vyvolali budoucí prosperitu sami – našimi novými investicemi. A to byl tehdy dost odvážný krok, takto zariskovat! Ale zřejmě jsme měli dobrou intuici – bylo to správné rozhodnutí.

Stěhování

V rámci výrobního a logistického parku v Praze – Horních Počernicích jsme se po dvou letech v říjnu 2012 opět stěhovali. Tentokráte do větších prostor, které pražská pobočka využívá dodnes. Zaměstnávali jsme tehdy celkem sto lidí a naše produkty i služby pomáhaly více než deseti tisícům zákazníků.

Z kroniky zakladatele

 

Odpovědnost za firmu

Syn Dušan se v této době vydal spolu s vedoucím provozu Jožkou a vedoucím montérem Petrem na služební cestu do Španělska. Dobře se připravili, a tak jednání o dovozu vulkanizačních lisů Delta a Omega dopadlo úspěšně. Ve výrobním procesu byly lisy zapotřebí na výrobu nových nebo opravu poškozených dopravníkových pásů.

Uvědomil jsem si, že když jsem v roce 2001 částečně předával firmu našim dětem, manželka měla velké obavy. Nechtěla, abych je zatěžoval velkými starostmi s firmou, že jsou ještě mladí. Já jsem byl jiného názoru. Dobře jsem věděl, že dávat se musí za života, ne až když je člověk na konci své pouti. A s odstupem let musím konstatovat, že jsem udělal velmi dobře, že jsem dětem tu důvěru dal. Všichni se svých postů ujali s elánem jim vlastním a každý z nich zodpovídá za svěřené úkoly a zdárně GUMEX rozvíjejí. Sám bych nedokázal zajistit rozvoj firmy v takovém rozsahu, jak to zvládají mé děti…

Další díl kroniky... 


Foto: Jan Sedláček v plném pracovním zaujetí během jednání s vedoucími prodeje – tentokrát již v nových prostorách pražské pobočky. Archiv společnosti GUMEX, spol. s r.o.