2020 Co nás naučil covid

Libor SedláčekNečekaná výzva

Čína, Itálie, Rakousko a v březnu pak i u nás? Covid dokázal, že propojení světa není vždy výhoda. Nebyl čas se připravit a nemoc nepustit přes hranice. Rychlost, s jakou nejdříve vyvolal obavy a následně zasáhl a zamkl nás do našich osobních karantén, byla nečekaná. Při sledování televize, s uváděním statistik nakažených v prvních dnech pandemie, se zpětně zdá otázka „Myslíš, že jich někdy bude víc, než tisíc?“ směšná. Ve firmách jsme vybudovali všemožné bariéry, protože najednou ne zločinci, ale běžní lidé byli nebezpeční. Zákazníci i kolegové. S náhubky na ústech a s obavami o své starší blízké jsme přesto žili, vyráběli i obchodovali dál. Svět se nemůže zastavit. Těstoviny a rýže nakoupená v obavě před nastávajícím nedostatkem nevydrží věčně. Být v práci bylo najednou za odměnu a být doma po pár dnech za trest. Později se říkalo, že to některé vztahy rozložilo, nás doma to stmelilo. Rádi vzpomínáme na pravidelné páteční večery, kdy jsme doma i s dospělými dětmi hráli deskové hry a do půlnoci si povídali.

Pracovali jsme v rouškáchVe firmě jsme v březnu najeli na nouzový režim. Naše kanceláře jsme obrnili plastovými ohrádkami, konečně jsme se naučili mýt si ruce, a hlavně jsme naplno využili náš zvyk komunikovat spolu videokonferenčně. Manažeři měli pravidelné i vynucené covid porady, na kterých nalézali řešení na narůstající restrikce. Státu se to řekne, to a to nemůžeš, ale firemní náklady se nedají zastavit. Tolik telefonátů našim zákazníkům jsme asi nikdy předtím neuskutečnili, ale díky zjištěným informacím jsme byli v perfektním obraze. Ten se sice neustále měnil, ale my jsme věděli, které provozy našich zákazníků jedou a potřebují naše zboží a výrobky. Ochota zvládnout situaci byla cítit ze všech stran. Jen bylo nutno pro zachování zdravého rozumu nezapínat sdělovací prostředky. Zmar, který se z nich valil, se ani trochu nepodobal činorodosti uvnitř firem. Škoda, že tento stav trval s přestávkami tak dlouho. Lidem docházela energie, přestávali se orientovat, co je dnes povolené a co už ne. Hlava nám nebrala všechny ty změny a odmítali jsme věřit, že mají smysl.

Pobočka v Hradci KrálovéNová pobočka v Hradci

Nás ten covidový čas nezastavil. V květnu jsme otevřeli novou pobočku v Hradci Králové. Načasování nebylo samozřejmě ideální. Přesto to lidem ve firmě ukázalo, že svět se pořád točí a my v budoucnost světa i firmy věříme. Rychlý úspěch se z hlediska hodnoty prodaného zboží dostavit ani nemohl. Ale signál byl jasný a světlice lepších zítřků plápolala nad naší značkou. Pobočku jsme postupně vybavili i plotrem pro rychlou výrobu těsnění přímo na místě.

Nízká cena může být past

Čína nám v tom roce ale také pomohla – „díky“ ní se nám vrátil zpět jeden z našich větších zákazníků. Stačily necelé dva roky, tedy doba, po kterou od nás neodebíral těsnění s kovovou výztuhou, protože nabídce z Východu nedokázal odolat. Jenže toto „atraktivní“, o pár desítek procent levnější těsnění, nyní namontované v jeho produktech po celém světě, přestalo plnit svou funkci. Už jsme nebyli překvapeni. Jen se opět ukázalo, že cenové zkratky jsou mnohdy pastí na odběratele. Skutečná cena je vždy známá až po letech používání.Vakuový samonasávací manipulátor

Pozitivní výsledky našich snah

Úspěch se skládá z drobností a malých kroků, které z vás dělají lepší lidi i lepší firmy.  Úspěšným se pro nás stal i vývoj profilu s vysokou teplotní odolností do motorového prostoru letadel. Při jeho výrobě jsme zúročili naše zkušenosti s materiály i jejich následným lepením.

Nový vakuový samonasávací manipulátor, kterým jsme doplnili naše dva vodní paprsky ve Strážnici nikoho na první pohled neoslní, jenže odteď již s materiály zákazníka umíme pracovat skutečně šetrně a bezpečně. A je jedno, jestli zvedáme mramor nebo sklo. V rámci programu na usnadnění práce našim montérům jsme společně vyvinuli narážečku na hadice velkých průměrů. Díky ní už nemusí montéři rozměrným koncovkám pomáhat do těsné hadice gumovou paličkou. Frézování pryží i plastůA k čemu mohou v GUMEXU nově používat ionizační pistole? Statický náboj k materiálům typu silikon nebo PVC přitahuje prach a nečistoty. Díky ionizační pistoli si s tím za pár okamžiků umíme poradit a výsledný výrobek je pak bez drobných „nalepených“ částeček. Při pořizování nového CNC routeru jsme mysleli především na budoucnost. Dokážeme se naučit přesně zpracovávat i plasty? V tomto roce jsme to ještě neuměli vyhodnotit, ale zpětně jsme viděli, jak jednoduché frézovací centrum bylo důležité pro další rozšiřování našeho sortimentu i služeb.

Spojení se zákazníky

Rok 2020 přinesl mnoho změn do našich životů. Utvrdil nás ale v jistotě, že z dlouhodobého hlediska je jedinou správnou cestou řešit problémy zákazníků. Naslouchat jejich potřebám, snažit se rozumět změnám, do kterých jsou často vnějšími okolnostmi nuceni, stát při nich a být jim užitečným pomocníkem – za všech okolností.

Další díl kroniky...

Zajímají vás další osobní vzpomínky zakladatele firmy Jana Sedláčka?  Najdete je v jednotlivých číslech firemního časopisu Géčko v tištěné i online podobě. 


Foto: Zaměstnanci pracovali v rouškách. Pobočka Gumexu v Hradci Králové. Vakuový samonasávací manipulátor. CNC router. Archiv společnosti GUMEX, spol. s r.o.