2021 Jak bagrista zachránil svět

Libor SedláčekNečekaná blokáda globálního obchodu

Někdy je dobré se ohlédnout. Vlastně vždy je dobré se zastavit, zhodnotit, co bylo, „odfajfkovat“ seznam splněných bodů a jít dál. I proto na lednových poradách vedení firmy naši ředitelé jednotlivých oddělení vždy prezentují, co jsme za uplynulý rok dokázali. Výsledky práce zpracované do grafů i textových položek mne uklidňují. Máme na palubě správné lidi, kteří firmu posunují neustále dál. Během každodenní práce mám totiž občas pocit, že bychom měli být ještě agilnější a rychlejší, aby nás konkurence nedohnala, a hlavně, abychom pro zákazníky byli dostatečně „in“. Než se stačíme začít radovat z dosažených výsledků (Ano, pokles tržeb v uplynulém covidovém roce jen o 3 % nás uklidnil.), máme naplánován rok další. A ten je pořád ještě covidový. Zákazníci už jsou „hladoví“ po zboží, které je však nedostupné, materiály z Východu evropským výrobcům chybí, respektive je nemají včas, takže se termíny dodání neúměrně protahují. A když v březnu loď Ever Given zablokuje Suezský průplav a na šest dní paralyzuje globální obchod, člověk si uvědomí, jak je ekonomické fungování tohoto světa křehké. Naštěstí se novodobým hrdinou moderní doby může stát i obyčejný bagrista, pokud se rozhodne, že i za cenu totálního vyčerpání a spánku v délce maximálně 3 hodin denně zvládne pomocí rypadla vyprostit zablokovaný kolos. Takže: „Sláva bagristům!“

Není za co jíst?

Veřejná debata o tom, jestli zaměstnanci přestanou jíst, když místo stravenek dostanou stravenkový paušál, mi připadala až nedůstojná. Je skutečně možné, že když nemám stravenku, ale příspěvek od zaměstnavatele dostanu ve mzdě, tak si nezajdu na oběd, protože si myslím, že po této změně na něj nemám? Pro mé kolegy naštěstí nepředstavovala tato změna žádné podstatné Graftéma, takže se mi ulevilo.

Boom poptávky

Ale lidmi jsme a lidmi zůstáváme. V mezifiremních vztazích se naše lidské obavy z nedostatku začínají projevovat zvýšenou poptávkou na straně firem. Aby měly dostatek zdrojů pro svou vlastní výrobu a servis, vytvářejí si větší zásoby zboží. Všichni tak nějak tušíme, že dohnání poptávky z minulého roku dává smysl, i když je razantnější navyšování zásob pro další období umělé a v budoucnu nás všechny postihne zase klesající poptávkou. Přesto i my naskladňujeme výrazně více zboží, abychom ho měli dostatek. Poptávka v průmyslu v ČR ve druhém čtvrtletí skutečně doslova vyletěla vzhůru o téměř 50 % (běžné hodnoty). Pokud není ekonomika v útlumu, jedná se obvykle o cca 8 %. Toto bláznění se skutečně projevilo na skvělých hodnotách prodeje. Osobně bych se bez takových výkyvů raději obešel, protože náročnost na cash flow a budoucí nejistota týkající se následné míry poklesu poptávky je obrovská.  

Sdílené know-how

Vyrábíme kovové flexi potrubíAle zpět od velkých čísel k drobnostem. Naši dceřinou firmu GUMEX SK se snažíme vést prošlapanou cestičkou. Co se osvědčí v Česku, zkoušíme i na Slovensku. Jsme si při tom samozřejmě vědomi ekonomicko-hospodářských i mentálních rozdílů mezi oběma zeměmi. Především naše výroba ve Strážnici dodává slovenskému GUMEXU stále více výrobků, čímž se prodlužují termíny dodání tuzemským zákazníkům. A tak i do Žiliny pořizujeme vysokotlaký vodní paprsek. Po digitálních plotrech, na kterých řežeme těsnění, ale i materiál zákazníků v Bratislavě, Žilině i Košicích, je to logické doplnění včetně sdíleného know-how. V Česku investujeme do další technologie – instalujeme zařízení pro 3D řezání vodním paprskem, což nám umožňuje provádět náročnější obráběcí operace plochých materiálů. Na Slovensko navíc kupujeme zařízení na výrobu hliníkového a nerezového flexi potrubí a rekonstruujeme naše prostory v Žilině.

Nepopulární, avšak nezbytné opatření

Mít pořádek na skladě je snem každého logistika. Ale snem každého nákupčího je mít ve správný moment právě takové zboží, které zákazníci potřebují. A mít ho tak akorát. My máme zboží dost, to nám potvrzují i průzkumy u našich zákazníků. Jenže zákazníci už nevidí, že naše ochota vše uřezat na míru také znamená, že některé položky nám zůstávají v délkách (což se týká například hadic) nebo v rozměrech (pryží), které už nejdou nijak zpracovat. Proto přistupujeme k nepopulárnímu kroku. Na mnoha položkách nastavujeme minimální odběrové množství, na cca pěti stech nutnost odebrat násobek délky. Stále však máme v nabídce více než 27 tisíc standardních produktů, které u nás mohou zákazníci nakoupit bez jakéhokoli limitu. Zároveň sjednáváme s výrobci úpravu balení tak, aby co nejlépe vyhovovalo potřebám dělení zboží u nás. Nejsme hnáni environmentálními tlaky, ale snahou neplýtvat.

Zákaznický servis

Zatímco velcí zákazníci k nám osobně zavítají spíše na obchodní jednání, pro ty menší se snažíme vytvářet na pobočkách takové prostředí, kterým jejich čas nutný k odběru zboží zkrátíme. Nikdo nechce přecházet od specialisty prodeje k pokladně, do skladu a zase zpět, nebo dlouho čekat na vychystávané zboží. Proto zavádíme placení kartou i přímo ve skladu, takže není třeba se vracet na fakturaci. Zákazníci se někdy ptají: „Proč nemůžeme zaplatit už při objednání zboží na pobočce přímo na pokladně a pak si jen zboží odebrat?“ Důvodem je neznalost zboží u některých zákazníků. U některých našich produktů je prostě těžké vybrat je podle katalogu správně. Jak definovat pružnost hadice nebo tvrdost pryže tak, aby tomu byť poučený laik porozuměl? A právě malí zákazníci, kteří potřebují jen pár metrů hadice, mají často nejmenší zkušenosti. A tak si něco sami vyberou, nebo jim specialista na prodejně doporučí, ale až když před uřezáním produktu vidí, jak se v daném rozměru a délce hadice chová v reálu, stává se, že změní své rozhodnutí. Proto nastavujeme právě takový tok zákazníka firmou, aby z toho byl přínos pro zákazníka co nejvyšší.

Holding

Vždy jsem žil v představě, že nám stačí jedna firma, která zaštiťuje vše. Ale obvyklé jistoty let minulých se vytrácejí. Chceme si být jisti, že pokud by se v těžkých časech něco skutečně fatálně „pokazilo“, GUMEX bude v nějaké formě fungovat dál. Základní kámen k novému uspořádání je na světě a jmenuje se HOLDING. Zakládáme tedy firmu GUMEX NEMOVITOSTI, která vlastní a spravuje především majetek kancelářských, skladových a výrobních provozů ve Strážnici.

Nejen horníci těží

I pro oko zákazníků neviditelné záležitosti je důležité zvládnout rychle. Patří k nim také zpracování přijatých faktur. Od tohoto roku zpracováváme ročně cca osm tisíc došlých faktur takzvaným vytěžováním (což v praxi znamená poloautomatické zakládání do interního ERP účetního systému) nejen podle hlaviček dokladů, ale i s poznámkami na dokladech. Takže v oblasti administrativy pracujeme stále rychleji. Ačkoliv by se mohlo zdát, že rychlost uvnitř firmy má na rychlost a kvalitu služby pro zákazníka nepatrný vliv, opak je pravdou.

Zodpovědní jsme my

V tomto roce však dochází k prodlužování dodacích termínů od našich dodavatelů. V dubnu máme potvrzeno dodání mnoha položek až na říjen a často máme čekat až deset měsíců. Zákazníky to samozřejmě zajímat nemusí, to my se musíme postarat, aby zboží bylo dodáno včas. Těsnicí profily sice nepatří mezi ty, jejichž dodávka by se v tomto roce začala násobně zpožďovat, ovšem jeden zapeklitý případ jsme si prožili. Společně s výrobcem a zákazníkem jsme navrhli a vyvinuli silikonový profil, který je používán v potravinářství a má samolepku. Nápad, zadání, technické řešení i testované díly jsou správné, ovšem po dodání zjišťujeme, že profil při očekávaných teplotách nad 150 °C nedrží. Všechno se dá vyřešit, ale čas hraje proti nám. A to jsou chvíle, kdy jsem hrdý na GUMEX jako tým. Montéři z výrobního oddělení najdou provizorní řešení a u zákazníka profil montují na finální produkt sami za pomoci pomůcek a technologie, kterou zákazník nemůže mít. Stojí nás to čas, peníze, ale zachraňujeme zákazníkovu zakázku, a i díky tomu s námi tento odběratel zůstává i po zmiňovaném průšvihu. Nemusí jej zajímat, že pochybil výrobce samolepky, dodavatel kompletu jsme my.

24. 6. 2021 – datum, na které nezapomeneme…

„Tomu větru se nedalo utéct!“, popisuje moravské tornádo v červnu kolega, který je u nás zaměstnán teprve od května. Přispíváme jeho rodině na novou střechu a těší nás, že solidárnost lidí uvnitř firmy se projevuje kromě poskytnutí finančních darů i formou úklidu po katastrofě. Účastní se ho naši kolegové, kteří jsou zároveň členové sborů dobrovolných hasičů.

Kolik energie věnujeme něčemu, co nakonec nezrealizujeme?

Dozvuky tornáda nás usměrňují i z hlediska budoucích plánů. Takže nejen brutální růst cen surovin a stavebních prací, ale i potřeba nevsadit vše na jednu kartu – to jsou zkušenosti, které rozhodují o našem dalším vývoji. Místo výstavby nové výrobní haly ve Strážnici měníme plán a rozhodujeme se firmu posílit v dalším regionu. Příští jaro otevřeme pobočku v Plzni. Vím, že pro kolegy, kteří na projektu nové haly pracovali, a hlavně pro bráchu, hlavu naší firmy, je toto naše společné rozhodnutí bolavé, ale má smysl. Teambuilding Gumexu na VysočiněKdybychom vše měli centrálně ve Strážnici, stačila by jedna živelná katastrofa a vyřadila by nás možná na dlouhé měsíce z provozu. Kdo naživo neviděl zpustošené obce naší milované jižní Moravy, ten nepochopí. Protože si uvědomujeme naši zranitelnost, pořizujeme na naši největší provozovnu do Strážnice defibrilátor, i když nefouká. Snad jej nebudeme nikdy potřebovat a pokud ano, možná prodloužíme něčí život.

Už žádný covid!

Připadá mi, že o každém roce by se toho dalo napsat mnoho. Ale nebudu to protahovat a přidám pro nás jednu důležitou událost. Na podzim jsme se zase potkali všichni z GUMEXU na teambuildingu. Díky organizaci našeho personálního oddělení se potkáváme na hezkých místech, v kopcích, v prostorách hotelů, kde se dobře relaxuje, prochází, popíjí i tančí a zpívá. Vidět kolegy z různých míst naší firmy, kteří se běžně nepotkávají, jak spolu hovoří, smějí se a radují, to byla i pro nás symbolická tečka za temnou érou covidu. Ale jak už to bývá, o našich osudech často chtějí rozhodovat jiní. O tom si však povíme až příště…

Další díl kroniky...

Zajímají vás další osobní vzpomínky zakladatele firmy Jana Sedláčka? Najdete je v jednotlivých číslech firemního časopisu Géčko v tištěné i online podobě.


Foto: Výroba kovového flexi potrubí v Žilině; Setkání zaměstnanců na Vysočině. Archiv společnosti GUMEX, spol. s r.o. 

Graf – zdroj: https://www.czso.cz/documents/10180/143550777/320193-21q2a3.pdf/fef4cc2f-1e61-47e5-9f6f-c7dacb66473d?version=1.1