Dřevo má budoucnost

Za pár měsíců oslaví firma KLAUS Timber a.s. čtvrtstoletí od svého založení. Tehdy zaměstnal dvacetiletý Marcel Klaus tři spolupracovníky a ve zchátralé stodole v západočeských Kladrubcích začal společně s nimi zpracovávat dřevní kulatinu na řezivo. Co bylo tak silným životním pohonem, že za tu dobu dokázal vybudovat největší českou firmu na výrobu atypických dřevěných palet s 370 zaměstnanci, třemi provozy a vlastní flotilou kamionů, založit rodinu a stále uskutečňovat další plány?

Rozhovor - společnost Klaus Timber

 

Pane Klausi, vím, že se nerad ohlížíte do minulosti. Ale ten začátek Vašeho podnikání, kdy jste se jako 18letý kluk vydal do Německa pracovat po nocích na lince na zpracování lososů, opravdu nelze nezmínit. Měl jste vzor v někom z rodiny, nebo jste si chtěl na něco konkrétního našetřit?

Chtěl jsem získat základní kapitál pro svoji firmu, to byl asi hlavní důvod, proč jsem tehdy do Německa vyrazil. Už na střední škole jsem věděl, že chci podnikat. A 90. léta byla pro podnikání více než příznivá, takže jsem se chtěl chopit příležitosti.

Marcel KlausJakou zkušenost jste si odtud odnesl?

Byla to drsná škola, ale dala mi do života hodně. V rybárně vše fungovalo podle striktního systému, vše do sebe přesně zapadalo – a kdo se nepřizpůsobil, s tím se rychle rozloučili. Práce v Německu prověřila moji pevnou vůli a ukázala mi řád. Navíc jsem při monotónní činnosti u pásu měl spoustu času na promyšlení svého podnikatelského záměru.

Zaujal Vás už tehdy nějaký konkrétní obor?

Bylo mi v podstatě jedno, jakému oboru se budu věnovat, důležité pro mě bylo postavit se na vlastní nohy. Nakonec jsem se inspiroval u známého, který zpracovával dřevní kulatinu na řezivo, jež prodával do Německa. Vypadalo to jednoduše – jen jedna pila a nějaký prostor s přípojkou elektřiny, víc nebylo potřeba. Tak jsem do toho šel také. Aniž bych měl jasnou představu, do čeho se vlastně pouštím.

Jakými milníky si Vaše firma prošla?

Prvním důležitým milníkem byl začátek roku 1999, kdy jsem se z důvodu vyšší rentability rozhodl přeorientovat ze zpracování kulatiny na výrobu palet. Dále za zmínku stojí rozšíření naší působnosti nejprve z Kladrubců do Drahkova (rok 2005) a následně do Dvorce (rok 2008). Velkým krokem směrem k automatizaci bylo pořízení první automatické paletovací linky. A samozřejmě nemůžu nezmínit rok 2019, kdy jsme ve Dvorci vybudovali zbrusu nový areál „na zelené louce“, a rok 2022, ve kterém jsme zahájili, taktéž ve Dvorci, stavbu moderní pilnice.

Rozhovor - společnost Klaus TimberV čem se liší vaše současné provozy a jak jsou vzájemně propojeny?

Kladrubce jsou sídlem naší společnosti, vyrábíme zde spíše menší série palet a zároveň tu má zázemí většina našich kancelářských kolegů. V Drahkově máme pilu a věnujeme se tu čistě pořezu. Centrem naší výroby a obecně všeho dění je v současné době Dvorec. Ve Dvorci vzniká většina palet, zároveň je tu zázemí pro technické oddělení, stavební úsek i centrální sklad. A stavíme tu již zmíněnou pilnici. Jednotlivá střediska jsou v denním kontaktu, vzhledem k navázání jednotlivých kroků výrobního cyklu si neumím představit, že by byla izolovaná.

Je výhodné mít vlastní pilnici?

Rozhodně. Aktuálně si zhruba 25 procent potřebného řeziva nařežeme sami, zbytek musíme kupovat. Jelikož je trh s řezivem plný turbulencí, musíme se často přizpůsobovat změnám cen. Nepochybuji o tom, že se nám investice do nové pily vyplatí. Instalovat budeme nejmodernější technologii, provoz bude ekologický, navíc vytvoříme několik desítek nových pracovních pozic.

Jaké materiály nakupujete a odkud?

Nakupujeme především dřevní kulatinu a řezivo, dále pak lisované kostky a hřebíky. Kulatina je k nám dovážena ze vzdálenosti maximálně 150 kilometrů od provozovny v Drahkově. Co se týče řeziva, většina putuje od dodavatelů, kteří mají české pobočky. Lisované kostky přijíždějí z Itálie a Německa, hřebíky pro změnu z Ukrajiny, Běloruska nebo Litvy.

Rozhovor - společnost Klaus TimberSlyšela jsem, že používáte mnoho strojů od českých výrobců. Přitom však využíváte i zahraniční technologie. Čím vás musí dodavatel zaujmout, abyste zvažovali právě jeho nabídku?

Dá se říct, že to, co nabízíme, sami hledáme u dodavatelů – tedy jistotu, spolehlivost a stabilitu. Nejdůležitější pro nás je schopnost přizpůsobit se. Technologie je často potřeba upravit přímo nám na míru, takže potřebujeme obchodní partnery, kteří jsou přístupní diskuzi a budou otevření našim nápadům. Jsem rád, že několik takových se nám podařilo najít a kooperace s nimi je už dlouhé roky potěšením. Osobně vždy vítám, když se povede navázat spolupráci s českými partnery. Co se týče například paletovacích linek, máme skvělou zkušenost se španělskou značkou CAPE.

Zajímalo by mne, jak palety vznikají a z čeho se vlastně skládají? Myslím, že se nejedná ve většině případů o takové, které známe ze skladů…

Specifikem našich palet je, že je vždy přizpůsobíme přání zákazníka, aby co nejlépe sloužily přepravovanému materiálu. Vyrábíme palety dvou- i čtyřcestné*, mohou mít nahoře i vespod klasická prkna, nebo nahoře tzv. velkoplošný materiál – jednolitou desku. Kompletujeme také palety s přidaným kartonem.

Rozhovor - společnost Klaus TimberMá tento dlouhodobě a celosvětově používaný produkt nějakou slabinu?

Vyrábíme jednorázové palety ze dřeva – a o dřevo se samozřejmě musí pečovat. Je háklivé na vlhkost, je třeba ho ošetřovat, abychom eliminovali škůdce, při sušení palet v sušárnách musíme dbát na správné nastavení času a teploty, aby nedošlo k přesušení dřeva, které by vlivem toho praskalo. Úskalím pro naše podnikání pak je, že produkujeme levný výrobek sám o sobě, tudíž nemůžeme mít příliš velkou marži a nemůžeme ho ani vyvážet moc daleko, aby doprava nebyla dražší než výrobek samotný.

Kdo vaše palety nejčastěji odebírá?

Většina našich produktů putuje do zahraničí – do Německa, Francie a dalších zemí Evropy. Mezi naše zákazníky patří například BMW, LEGO, Siemens nebo Bosch. Řekl bych, že naší přidanou hodnotou je stoprocentní spolehlivost, garance stability a to, že vždy děláme maximum pro to, abychom obchodním partnerům vyšli vstříc. Jak se říká – náš zákazník, náš pán.

Už 20 let doručujete produkty vlastními kamiony, kterých je opravdu „plná stáj“. Trochu paradoxní, ale přitom velmi pozitivní je fakt, že odbavování 35 oranžových „kolosů“, z nichž každý uveze 1 000 ks palet, mají u vás na starosti vozíčkáři. Našli jste nějaké řešení, jak jim zjednodušit jejich práci?

Rozhovor - společnost Klaus TimberVšichni vozíčkáři, kteří se věnují nakládkám kamionů, jsou zkušení matadoři, za které můžu dát ruku do ohně. Jejich úloha není jednoduchá, ale snažíme se nastavit takové postupy, které budou pro všechny strany co nejlepší. Poskytujeme jim moderní vysokozdvižné vozíky, každý má k dispozici také tablet, na němž najde a zpracuje konkrétní nakládku online v informačním systému. Dali jsme jasný řád najíždění kamionů čekajících na odbavení, a to díky navigačnímu systému QTir, do něhož se řidiči registrují. Díky tomu si nakladači mohou lépe plánovat práci.

Máte nějaké osvědčené technologie nebo programové aplikace zaměřené na pořez, vlastní výrobu, ale třeba i logistiku nebo personalistiku?

Celou naší firmou prostupuje informační systém Abra, v něm jsou propojené všechny složky našeho výrobního cyklu – od přijaté objednávky přes vyrobené štosy palet až po nakládku kamionu. Vedeme v něm také databázi zaměstnanců nebo skladové hospodářství a využíváme všemožné reporty. Pro plánování denní produkce dále slouží odnož Abry, aplikace E-Radek (pojmenovaná po našem výrobním řediteli Radkovi Černém), pro logistiku už zmiňovaný systém QTir. Se všemi kolegy pak komunikujeme prostřednictvím aplikace JOBka.

Jak se ve vašem podnikání vzájemně ovlivňuje ekonomika a ekologie?

Rozhovor - společnost Klasu TimberOchrana životního prostředí je pro nás velmi důležitá. Jednáme dle svého nejlepšího vědomí i svědomí, byť za cenu vyšších provozních nákladů. Používáme pouze certifikované jehličnaté řezivo PEFC** z lesů obhospodařovaných trvale udržitelným způsobem. Třídíme odpad, co se týče recyklace obalů, jsme zapojeni do systému EKO-KOM. Využíváme technologie, které jsou šetrné k životnímu prostředí – například velkokapacitní ekologické kotle nebo plynové vysokozdvižné vozíky. Obdrželi jsme certifikaci systému environmentálního managementu ISO 14001. Co se týče kamionové dopravy, jsme si vědomi toho, že pro životní prostředí i pro obyvatele obcí, v nichž působíme, je to zátěž. Proto jsme se rozhodli začít využívat i vlaky a vybudovali jsme železniční vlečku do areálu ve Dvorci.

Před čtyřmi lety jste v jednom rozhovoru řekl, že „… práce je víc než dost a chybí lidé, kteří by ji vykonávali.“ Jaký je stav podle Vás právě nyní?

S radostí můžu říct, že v tomhle ohledu se situace značně zlepšila. Svou roli určitě sehrál covid, který prověřil stabilitu všech firem a ukázal, kdo svoje zaměstnance podrží za všech okolností a kdo pevnou půdu pod nohama nedokáže nabídnout. V posledních letech lákáme nové zaměstnance moderním prostředím areálu ve Dvorci, které je pro ně atraktivní. Velkou zásluhu má pak naše personální oddělení, jež v rámci péče o stávající i potenciální pracovníky dělá maximum. Nyní tedy máme lidí dostatek, to ale neznamená, že už nepřibíráme. Vzhledem k tomu, že se neustále rozrůstáme, nové kolegy vítáme stále a rádi.

Firmu jste vybudoval „od píky“. Kdyby Vás začínající podnikatel požádal o radu, čím se řídit a čemu se naopak vyhnout, co byste mu doporučil?

Poradil bych mu, aby se řídil intuicí, nebál se v únosné míře riskovat a vždy se spolehl na zdravý rozum. A čemu by se měl vyhnout? Asi spolupracovníkům a dalším partnerům, kteří s ním nebudou na jedné lodi.

Čeho si na spolupracovnících vážíte a co naopak nedokážete odpustit?

Je skvělé, když jsem se svými kolegy naladěný na stejnou vlnu. Ocením lidi, kteří přicházejí s vlastními nápady, upozorní na špatně fungující věci a navrhnou řešení, mají zájem o to, co dělají, a nepřijdou si do práce jen „odsedět“ osm hodin. Přeju si mít v týmu spolehlivé a loajální spolupracovníky. Naopak mě mrzí, když si člověk nechá přerůst problém přes hlavu místo toho, aby o něm včas mluvil, nebo jedná za zády, a ne z očí do očí.

Co bylo Vaším nejsilnějším životním pohonem a jaké osobní i pracovní sny byste rád v roce 2023 zrealizoval?

Sílu mi vždy dodávali lidé kolem mě, ať už se jednalo o moji skvělou rodinu, kolegy, nebo obchodní partnery. Vždy jsem se mohl spolehnout na svoji hlavu plnou nápadů, kterých mám dnes ještě mnohem víc než před pětadvaceti lety. To mě pohání stále kupředu, baví mě a naplňuje. V tomto roce bychom určitě chtěli dokončit výstavbu pilnice Dvorec a rozjet zde pořez. Také se chceme věnovat dalšímu vylepšování systémů a digitalizace. A co dál? To ukáže čas – každopádně už se nemůžu dočkat.

 


Marcel Klaus

Marcel Klaus
Vystudoval Střední odbornou školu poštovní, poté pracoval dva roky v rybárně v Německu. Po návratu do ČR začal podnikat ve dřevozpracujícím průmyslu. Ve společnosti KLAUS Timber a.s. je ředitelem. Baví ho golf, gastronomie a cestování.

 

 


*) Dvoucestná paleta = prostá paleta umožňující zasunutí vidlice zdvižných a paletových vozíků pouze ze dvou protilehlých stran; čtyřcestná umožňuje zasunutí ze všech čtyř stran. Zdroj: https://www.nlfnorm.cz/terminologicky-slovnik/14856

**) PEFC = celosvětově nejrozšířenější systém certifikace lesů. Zdroj: https://www.pefc.cz/pefc/


 Rozhovor s Marcelem Klausem připravila v lednu 2023 Ing. Monika Sivulková, marketingová specialistka společnosti GUMEX. Foto: archiv KLAUS Timber a.s.

 

Za pár měsíců oslaví firma KLAUS Timber a.s. čtvrtstoletí od svého založení. Tehdy zaměstnal dvacetiletý Marcel Klaus tři spolupracovníky a ve zchátralé stodole v západočeských Kladrubcích začal společně s nimi zpracovávat dřevní kulatinu na řezivo. Co bylo tak silným životním pohonem, že za tu dobu dokázal vybudovat největší českou firmu na výrobu atypických dřevěných palet s 370 zaměstnanci, třemi provozy a vlastní flotilou kamionů, založit rodinu a stále uskutečňovat další plány?

Rozhovor - společnost Klaus Timber

 

Pane Klausi, vím, že se nerad ohlížíte do minulosti. Ale ten začátek Vašeho podnikání, kdy jste se jako 18letý kluk vydal do Německa pracovat po nocích na lince na zpracování lososů, opravdu nelze nezmínit. Měl jste vzor v někom z rodiny, nebo jste si chtěl na něco konkrétního našetřit?

Chtěl jsem získat základní kapitál pro svoji firmu, to byl asi hlavní důvod, proč jsem tehdy do Německa vyrazil. Už na střední škole jsem věděl, že chci podnikat. A 90. léta byla pro podnikání více než příznivá, takže jsem se chtěl chopit příležitosti.

Marcel KlausJakou zkušenost jste si odtud odnesl?

Byla to drsná škola, ale dala mi do života hodně. V rybárně vše fungovalo podle striktního systému, vše do sebe přesně zapadalo – a kdo se nepřizpůsobil, s tím se rychle rozloučili. Práce v Německu prověřila moji pevnou vůli a ukázala mi řád. Navíc jsem při monotónní činnosti u pásu měl spoustu času na promyšlení svého podnikatelského záměru.

Zaujal Vás už tehdy nějaký konkrétní obor?

Bylo mi v podstatě jedno, jakému oboru se budu věnovat, důležité pro mě bylo postavit se na vlastní nohy. Nakonec jsem se inspiroval u známého, který zpracovával dřevní kulatinu na řezivo, jež prodával do Německa. Vypadalo to jednoduše – jen jedna pila a nějaký prostor s přípojkou elektřiny, víc nebylo potřeba. Tak jsem do toho šel také. Aniž bych měl jasnou představu, do čeho se vlastně pouštím.

Jakými milníky si Vaše firma prošla?

Prvním důležitým milníkem byl začátek roku 1999, kdy jsem se z důvodu vyšší rentability rozhodl přeorientovat ze zpracování kulatiny na výrobu palet. Dále za zmínku stojí rozšíření naší působnosti nejprve z Kladrubců do Drahkova (rok 2005) a následně do Dvorce (rok 2008). Velkým krokem směrem k automatizaci bylo pořízení první automatické paletovací linky. A samozřejmě nemůžu nezmínit rok 2019, kdy jsme ve Dvorci vybudovali zbrusu nový areál „na zelené louce“, a rok 2022, ve kterém jsme zahájili, taktéž ve Dvorci, stavbu moderní pilnice.

Rozhovor - společnost Klaus TimberV čem se liší vaše současné provozy a jak jsou vzájemně propojeny?

Kladrubce jsou sídlem naší společnosti, vyrábíme zde spíše menší série palet a zároveň tu má zázemí většina našich kancelářských kolegů. V Drahkově máme pilu a věnujeme se tu čistě pořezu. Centrem naší výroby a obecně všeho dění je v současné době Dvorec. Ve Dvorci vzniká většina palet, zároveň je tu zázemí pro technické oddělení, stavební úsek i centrální sklad. A stavíme tu již zmíněnou pilnici. Jednotlivá střediska jsou v denním kontaktu, vzhledem k navázání jednotlivých kroků výrobního cyklu si neumím představit, že by byla izolovaná.

Je výhodné mít vlastní pilnici?

Rozhodně. Aktuálně si zhruba 25 procent potřebného řeziva nařežeme sami, zbytek musíme kupovat. Jelikož je trh s řezivem plný turbulencí, musíme se často přizpůsobovat změnám cen. Nepochybuji o tom, že se nám investice do nové pily vyplatí. Instalovat budeme nejmodernější technologii, provoz bude ekologický, navíc vytvoříme několik desítek nových pracovních pozic.

Jaké materiály nakupujete a odkud?

Nakupujeme především dřevní kulatinu a řezivo, dále pak lisované kostky a hřebíky. Kulatina je k nám dovážena ze vzdálenosti maximálně 150 kilometrů od provozovny v Drahkově. Co se týče řeziva, většina putuje od dodavatelů, kteří mají české pobočky. Lisované kostky přijíždějí z Itálie a Německa, hřebíky pro změnu z Ukrajiny, Běloruska nebo Litvy.

Rozhovor - společnost Klaus TimberSlyšela jsem, že používáte mnoho strojů od českých výrobců. Přitom však využíváte i zahraniční technologie. Čím vás musí dodavatel zaujmout, abyste zvažovali právě jeho nabídku?

Dá se říct, že to, co nabízíme, sami hledáme u dodavatelů – tedy jistotu, spolehlivost a stabilitu. Nejdůležitější pro nás je schopnost přizpůsobit se. Technologie je často potřeba upravit přímo nám na míru, takže potřebujeme obchodní partnery, kteří jsou přístupní diskuzi a budou otevření našim nápadům. Jsem rád, že několik takových se nám podařilo najít a kooperace s nimi je už dlouhé roky potěšením. Osobně vždy vítám, když se povede navázat spolupráci s českými partnery. Co se týče například paletovacích linek, máme skvělou zkušenost se španělskou značkou CAPE.

Zajímalo by mne, jak palety vznikají a z čeho se vlastně skládají? Myslím, že se nejedná ve většině případů o takové, které známe ze skladů…

Specifikem našich palet je, že je vždy přizpůsobíme přání zákazníka, aby co nejlépe sloužily přepravovanému materiálu. Vyrábíme palety dvou- i čtyřcestné*, mohou mít nahoře i vespod klasická prkna, nebo nahoře tzv. velkoplošný materiál – jednolitou desku. Kompletujeme také palety s přidaným kartonem.

Rozhovor - společnost Klaus TimberMá tento dlouhodobě a celosvětově používaný produkt nějakou slabinu?

Vyrábíme jednorázové palety ze dřeva – a o dřevo se samozřejmě musí pečovat. Je háklivé na vlhkost, je třeba ho ošetřovat, abychom eliminovali škůdce, při sušení palet v sušárnách musíme dbát na správné nastavení času a teploty, aby nedošlo k přesušení dřeva, které by vlivem toho praskalo. Úskalím pro naše podnikání pak je, že produkujeme levný výrobek sám o sobě, tudíž nemůžeme mít příliš velkou marži a nemůžeme ho ani vyvážet moc daleko, aby doprava nebyla dražší než výrobek samotný.

Kdo vaše palety nejčastěji odebírá?

Většina našich produktů putuje do zahraničí – do Německa, Francie a dalších zemí Evropy. Mezi naše zákazníky patří například BMW, LEGO, Siemens nebo Bosch. Řekl bych, že naší přidanou hodnotou je stoprocentní spolehlivost, garance stability a to, že vždy děláme maximum pro to, abychom obchodním partnerům vyšli vstříc. Jak se říká – náš zákazník, náš pán.

Už 20 let doručujete produkty vlastními kamiony, kterých je opravdu „plná stáj“. Trochu paradoxní, ale přitom velmi pozitivní je fakt, že odbavování 35 oranžových „kolosů“, z nichž každý uveze 1 000 ks palet, mají u vás na starosti vozíčkáři. Našli jste nějaké řešení, jak jim zjednodušit jejich práci?

Rozhovor - společnost Klaus TimberVšichni vozíčkáři, kteří se věnují nakládkám kamionů, jsou zkušení matadoři, za které můžu dát ruku do ohně. Jejich úloha není jednoduchá, ale snažíme se nastavit takové postupy, které budou pro všechny strany co nejlepší. Poskytujeme jim moderní vysokozdvižné vozíky, každý má k dispozici také tablet, na němž najde a zpracuje konkrétní nakládku online v informačním systému. Dali jsme jasný řád najíždění kamionů čekajících na odbavení, a to díky navigačnímu systému QTir, do něhož se řidiči registrují. Díky tomu si nakladači mohou lépe plánovat práci.

Máte nějaké osvědčené technologie nebo programové aplikace zaměřené na pořez, vlastní výrobu, ale třeba i logistiku nebo personalistiku?

Celou naší firmou prostupuje informační systém Abra, v něm jsou propojené všechny složky našeho výrobního cyklu – od přijaté objednávky přes vyrobené štosy palet až po nakládku kamionu. Vedeme v něm také databázi zaměstnanců nebo skladové hospodářství a využíváme všemožné reporty. Pro plánování denní produkce dále slouží odnož Abry, aplikace E-Radek (pojmenovaná po našem výrobním řediteli Radkovi Černém), pro logistiku už zmiňovaný systém QTir. Se všemi kolegy pak komunikujeme prostřednictvím aplikace JOBka.

Jak se ve vašem podnikání vzájemně ovlivňuje ekonomika a ekologie?

Rozhovor - společnost Klasu TimberOchrana životního prostředí je pro nás velmi důležitá. Jednáme dle svého nejlepšího vědomí i svědomí, byť za cenu vyšších provozních nákladů. Používáme pouze certifikované jehličnaté řezivo PEFC** z lesů obhospodařovaných trvale udržitelným způsobem. Třídíme odpad, co se týče recyklace obalů, jsme zapojeni do systému EKO-KOM. Využíváme technologie, které jsou šetrné k životnímu prostředí – například velkokapacitní ekologické kotle nebo plynové vysokozdvižné vozíky. Obdrželi jsme certifikaci systému environmentálního managementu ISO 14001. Co se týče kamionové dopravy, jsme si vědomi toho, že pro životní prostředí i pro obyvatele obcí, v nichž působíme, je to zátěž. Proto jsme se rozhodli začít využívat i vlaky a vybudovali jsme železniční vlečku do areálu ve Dvorci.

Před čtyřmi lety jste v jednom rozhovoru řekl, že „… práce je víc než dost a chybí lidé, kteří by ji vykonávali.“ Jaký je stav podle Vás právě nyní?

S radostí můžu říct, že v tomhle ohledu se situace značně zlepšila. Svou roli určitě sehrál covid, který prověřil stabilitu všech firem a ukázal, kdo svoje zaměstnance podrží za všech okolností a kdo pevnou půdu pod nohama nedokáže nabídnout. V posledních letech lákáme nové zaměstnance moderním prostředím areálu ve Dvorci, které je pro ně atraktivní. Velkou zásluhu má pak naše personální oddělení, jež v rámci péče o stávající i potenciální pracovníky dělá maximum. Nyní tedy máme lidí dostatek, to ale neznamená, že už nepřibíráme. Vzhledem k tomu, že se neustále rozrůstáme, nové kolegy vítáme stále a rádi.

Firmu jste vybudoval „od píky“. Kdyby Vás začínající podnikatel požádal o radu, čím se řídit a čemu se naopak vyhnout, co byste mu doporučil?

Poradil bych mu, aby se řídil intuicí, nebál se v únosné míře riskovat a vždy se spolehl na zdravý rozum. A čemu by se měl vyhnout? Asi spolupracovníkům a dalším partnerům, kteří s ním nebudou na jedné lodi.

Čeho si na spolupracovnících vážíte a co naopak nedokážete odpustit?

Je skvělé, když jsem se svými kolegy naladěný na stejnou vlnu. Ocením lidi, kteří přicházejí s vlastními nápady, upozorní na špatně fungující věci a navrhnou řešení, mají zájem o to, co dělají, a nepřijdou si do práce jen „odsedět“ osm hodin. Přeju si mít v týmu spolehlivé a loajální spolupracovníky. Naopak mě mrzí, když si člověk nechá přerůst problém přes hlavu místo toho, aby o něm včas mluvil, nebo jedná za zády, a ne z očí do očí.

Co bylo Vaším nejsilnějším životním pohonem a jaké osobní i pracovní sny byste rád v roce 2023 zrealizoval?

Sílu mi vždy dodávali lidé kolem mě, ať už se jednalo o moji skvělou rodinu, kolegy, nebo obchodní partnery. Vždy jsem se mohl spolehnout na svoji hlavu plnou nápadů, kterých mám dnes ještě mnohem víc než před pětadvaceti lety. To mě pohání stále kupředu, baví mě a naplňuje. V tomto roce bychom určitě chtěli dokončit výstavbu pilnice Dvorec a rozjet zde pořez. Také se chceme věnovat dalšímu vylepšování systémů a digitalizace. A co dál? To ukáže čas – každopádně už se nemůžu dočkat.

 


Marcel Klaus

Marcel Klaus
Vystudoval Střední odbornou školu poštovní, poté pracoval dva roky v rybárně v Německu. Po návratu do ČR začal podnikat ve dřevozpracujícím průmyslu. Ve společnosti KLAUS Timber a.s. je ředitelem. Baví ho golf, gastronomie a cestování.

 

 


*) Dvoucestná paleta = prostá paleta umožňující zasunutí vidlice zdvižných a paletových vozíků pouze ze dvou protilehlých stran; čtyřcestná umožňuje zasunutí ze všech čtyř stran. Zdroj: https://www.nlfnorm.cz/terminologicky-slovnik/14856

**) PEFC = celosvětově nejrozšířenější systém certifikace lesů. Zdroj: https://www.pefc.cz/pefc/


 Rozhovor s Marcelem Klausem připravila v lednu 2023 Ing. Monika Sivulková, marketingová specialistka společnosti GUMEX. Foto: archiv KLAUS Timber a.s.

 

Chcete se poradit?