1994 Jak vznikl GUMEX

Z kroniky zakladateleTěžké začátky

Díky zájmu a nadšení čtyř osob vznikla dne 2. 2. 1994 společnost s názvem GUMEX, spol. s r.o. Naším prvním místem působení byla Strážnice v pronajaté části garáží JZD. Jako kancelář nám sloužila stavební buňka. S odstupem času si už jen několik vytrvalých odběratelů vzpomene na vrzající a houpající se podlahu v této kanceláři. Jak praví přísloví, čert spolky založil, ale nemiloval. A tak to dopadlo i se dvěma společníky, kteří první rok našeho snažení nevydrželi a odstoupili. Zůstali jsme pak na vše jen sami dva – Jenda a Franta…

Další spolupracovníci: z vlastní rodiny

Zkušenosti ze soukromého podnikání jsme neměli, vše jsme se učili za pochodu. Již v průběhu roku 1994 jsme zjistili, že na práci sami dva s Frantou nestačíme. Já se věnoval obchodu, Franta administrativě. Samozřejmě jsme museli stíhat obsloužit příchozí zákazníky, naskladňovat zboží, zabalit zásilky a zavézt na poštu nebo na nádraží k přepravě. Hledali jsme sběrné přepravní služby, které by zboží odvážely po vychystání z našeho skladu. Potřebovali jsme posily. Do firmy nastoupila moje manželka Eva a na brigádu docházel syn Libor. Ten zvažoval ukončení práce na celnici. Já jsem se bránil jeho nástupu do trvalého pracovního poměru, neboť existence mladé firmy GUMEX byla nejistá. Po čase jsem se nechal přesvědčit a v září 1994 jsme Libora přijali do firmy.

Jak získat dodavatele

Neměli jsme žádné konkrétní plány, jen touhu dokázat, že se podnikáním uživíme. Na první obchodní cestě jsem sjednal výhodnější podmínky u důležitého výrobce hadic a pryží Optimit Odry. Neznámému GUMEXU ze Strážnice velká výrobní firma zpočátku vůbec nevěřila, že se na trhu uchytí a stane se dobrým obchodním partnerem. I přesto jsme představili naše smělé plány možných odběrů. Moc nám pomohla důvěra tehdejší obchodní referentky (dnes pracovnice zákaznického servisu) paní Orságové, se kterou i po tolika letech stále spolupracujeme… 

Náš zákazník, náš pán

Snažili jsme se vyhovět přáním a požadavkům odběratelů. Já jsem pojmenoval styl práce „Uřežte mně toho za dvě koruny“. To byla hláška z knihy Zdeňka Galušky Slovácko sa súdí. Host si v hospodě nechal upéct k jídlu kanárka, ten stál dvě stě korun. A pak řekl: „Uřežte mně z něho za dvě koruny.“ V našem oboru to znamenalo vyhovět zákazníkům a prodat jim tolik zboží, kolik potřebují. Odřezat z balíku hadice požadovaného množství, uřezat pásek pryže. Zákazníci byli spokojení a předávali dobré reference o firmě GUMEX. Hledali jsme další dodavatele. Na strojírenském veletrhu v Brně jsme našli dodavatele spon, a tím začalo rozšiřování našeho prodejního sortimentu.

Doba byla úžasná v tom, že když už jsme dokázali přesvědčit zákazníka, aby u nás nakoupil, bylo pak strašně těžké požadované zboží sehnat. A to byla naše „škola podnikání“.

Z kroniky zakladetele

Další díl kroniky...


Foto: Právě jednám s Otakarem Svobodou, prodejcem čerpadel z Břeclavi, který nám zůstal věrný 22 let. Archiv společnosti GUMEX, spol. s r.o.