2011 Rozvoj je náš cíl

Z kroniky zakladateleOdpovědnost vlastníků

Na ekonomickou krizi z let 2008–9 jsme už pomalu zapomněli. Dovolím si říci, že jsme ji úspěšně překonali a poučili se z ní. Naše práce přinášela úspěchy, ale i omyly. Oslovil mne pracovník z obchodního oddělení: „Šéfe, vy jste za vodou.“ A já na to: „Za jakou vodou? Ty máš práci, pracovní prostředky, dobrou mzdu a v podstatě za nic nezodpovídáš. Výplatu máš v plné výši v termínu na účtu. Co se ti nelíbí? Můžeš kdykoliv s čistou hlavou skončit. Ale majitelé firem mají zodpovědnost mít vše na krku až do konce, a ještě k tomu ručí vlastním majetkem.“ Někteří lidé nikdy nepochopí a nevidí, co vše podnikatelé riskují.

Kontrola procesů

Tehdy jsme měli asi 9000 odběratelů. Díky výborné práci našich zaměstnanců nám zákazníci stále přibývali. Pořídili jsme do výroby další technologii – vodní paprsek. Nabízeli jsme nové služby, například řezání plochých materiálů a lisování koncovek, pružně jsme vyřizovali objednávky výrobků na míru jak z našeho, tak i ze zákaznického materiálu. Naši obchodníci zajížděli k odběratelům, aby jim poradili s výběrem optimálního produktu pro konkrétní aplikaci. Usilovali jsme o rychlou dopravu zboží k zákazníkovi. Považovali jsme za nutné co nejlépe využít kapacitu našich skladovacích prostor, proto jsme začali postupně měnit organizaci skladů. Jedním ze základních kroků bylo označení sektorů skladu. Díky přesnému naskladňování zboží na umístění v dané sekci a elektronické evidenci jsme zboží rychle vyskladnili a produkt připravili k expedici. Také internímu zásobování mezi pobočkami jsme museli dát přesný řád. Snažili jsme se expedovat zboží ze skladu, který byl zákazníkovi nejblíž. Do skladů jsme pořídili zakladače zboží a nákladní koloběžky, na které si skladníci naložili zboží až do hmotnosti 50 kg a převezli je k expedici. Práce se jim tak zrychlila a usnadnila.

Plán růstu

Rozhodli jsme se rozšířit sortiment zboží o fólie Fatra. Cítil jsem zde velký potenciál. Jejich dosavadní distributor právě skončil, tak jsem je přímo oslovil. Asi se GUMEX pracovníkům Fatry při prohlídce našich prostor líbil, protože se naše spolupráce velmi rychle rozeběhla. Také náš velký sklad ve Strážnici byl po dvouletém provozu zaplněn, proto jsme vytvořili další patrové regály. V Praze jsme měli kromě prodejny pronajatý i menší sklad, ale ani ten už nestačil. Syn Libor začal hledat výhodnější umístění pražské pobočky.

Z kroniky zakladateleFinanční zdraví firmy

Vždy jsem nenáviděl dluhy a faktury po splatnosti. A tak bylo od samého počátku našeho podnikání mým úkolem vymáhání pohledávek. Neplatiče jsem pečlivě sledoval a nenechal je v klidu. Nastavil jsem systém tak, že dokud odběratel nezaplatil, nedostal další zboží. Někdy stačilo poslat upomínku, jindy se upomínka opakovala, pak následovalo telefonické upozornění. Nikdy jsem však nepřistoupil k vyhrožování nebo zastrašování. Mnohokrát mi zástupci firem volali. Většinou jsme našli společnou řeč a na splacení faktury se dohodli. Má doporučení a nařízení na základě vyhodnocení platební morálky zákazníků musel respektovat každý náš obchodník a podle toho se i v dalším jednání s odběrateli řídit. A to platilo i naopak: dbal jsem na včasné úhrady faktur našim dodavatelům a mým cílem bylo i předčasné splacení úvěru bance. Tehdy jsem se takto dohodl s bankéřem ČSOB a byl jsem poté i se synem Dušanem pozván do Valtic na přednášku, které se zúčastnilo asi 25 klientů banky. Ke konci přednášky v debatě vystoupil ještě její klient z jiné firmy se jménem Sedláček. A když jsme se do diskuze zapojili i my s Dušanem, tak to už přednášející Tomáš Sedláček* nevydržel a pravil: „Tady je to dnes nějaké přesedláčkované!“smiley

Umění v GUMEXU

Také jsem se setkal s malířem obrazů Jaromírem Hynštem. Přišel se podívat na obrazy v naší firmě. Tyto slovácké motivy kreslil Franta Cundrla. Řekl mi: „Jendo, já chci v GUMEXU viset taky. Přijď si vybrat obraz ke mně do ateliéru!“ Přišel jsem a dva nabídnuté obrazy s tématem Vysočina odmítl. Zeptal se: „A který obraz chceš?“ Ukázal jsem na obraz „Řeka Morava“. „Vem si ho, je tvůj!“ A tak tento krásný obraz dodnes zdobí prostory vedení firmy. Do své kanceláře jsem si koupil dřevořezbu hlavy koně od slovenského umělce Mariána Kalmana, kterou vytvořil podle plemenného hřebce Nisana. Mám takové motto: „Kůň má větší hlavu než člověk, nikdy nikomu neublíží!“ Při představě, že by tam byla podobizna nějakého zkorumpovaného veřejného činitele, mně běhá mráz po zádech…

Další díl kroniky...


Foto: Jan Sedláček v plném pracovním zaujetí. Archiv společnosti GUMEX, spol. s r.o.

*) PhDr. Tomáš Sedláček, PhD., ekonom, filozof, vysokoškolský učitel, spisovatel, mediální komentátor, řečník, autor anglického podcastu CzechMate. V minulosti působil jako hlavní makroekonomický stratég ČSOB a poradce prezidenta Václava Havla. Zdroj: Wikipedie, kráceno.