2022 Svět se točí dál, i když se válčí

Libor SedláčekRekordní inflace

Myslím, že jsem přečetl díla všech důležitých ruských autorů literatury 19. století a vždy jsem se také zajímal o dobu „východního temna“ (jak nazývám tamější situaci od roku 1917). Proto vím, že lidský život pro jejich společnost už dlouho nemá žádnou cenu. Opět se projevilo, že vládce, který není schopný umožnit lidem svobodně pracovat a žít, musí ze své podstaty používat násilí, aby ukázal, jak je mocný. Dnem vpádu Rusů na Ukrajinu se tak mění i naše vnímání bezpečnostního rizika, ale naštěstí i náš postoj k uprchlíkům. Je příjemné vidět naši ochotu pomáhat hmotně, finančně i mentálně. I když západní země zastavují nebo alespoň omezují spolupráci s nepřítelem, je jasné, že jeho nerostné bohatství zatím potřebujeme. Jeho přírodní suroviny odebírají i naši dodavatelé hadic, pryží, koncovek i plastů, a tak zase rostou ceny. Suroviny jsou nedostatkové a vytvoření nových dodavatelských řetězců zabere měsíce, takže i u nás letí ceny nahoru. V našem případě inflace zboží láme rekordy a nedá se jí bránit, přichází totiž od dodavatelů ze zahraničí, kteří jsou ve skutečně těžké situaci.  

Zrekonstruované prostory ve StrážniciRekonstrukce kanceláří ve Strážnici

Covidové roky nám ukázaly, že mít dvacet lidí pohromadě v jedné kanceláři není úplně vhodné. A tak opět využíváme služeb naší oblíbené architektky a realizujeme rekonstrukci, která umožní některým zaměstnancům ve Strážnici pracovat v menších kancelářích a také zcela změní místo pro prodej příchozím zákazníkům. Nové prostory otevíráme po pěti měsících rekonstrukce, během které se kolegové statečně tísnili v různých koutech budovy a sdílených kancelářích. A já jsem opravdu naměkko, když vidím tu krásu. Právě tyto zrekonstruované prostory jakoby nastavují nový office standard v GUMEXU. Kdyby někdo z kolegů zažil v roce 1994 vrzající podlahu první unimobuňky, kterou jsme měli umístěnu uvnitř studeného skladu zemědělského družstva, kde jsme začínali prodávat hadice, nemohl by ani pomyslet na to, že jednou nabídneme našim zaměstnancům tak krásné pracovní prostředí.

Výsekový lisVýsekový lis – 55 tisíc výrobků za první tři týdny

Je to už klasická situace, která se v GUMEXU často opakuje. Zalíbí se nám nějaká technologie, která by vhodně rozšířila naše výrobní možnosti, ale zatím pro ni nemáme žádnou zakázku. Během jednání rady ředitelů zvažujeme plánovaný nákup nového zařízení ze všech stran. Investici vyhodnotíme ekonomicky, stejně jako její vliv na budoucí nové zakázky, a většinou až příliš optimisticky věříme, jak z ní budou zákazníci nadšení. Samozřejmě víme, že pro zákazníky není až tak důležitá samotná technologie, ale největší prioritou je dodání výsledného výrobku včas a v požadované kvalitě. Naši zkušení zákazníci samozřejmě chtějí co nejlepší cenu. Přitom však moc dobře vědí, že nemohou obětovat kvalitu, protože i oni mají své zákazníky a tento řetězec je někdy docela dlouhý. Zkrátka dobré jméno se buduje dlouho a zkratky k cíli nevedou. Takže jednoho dne máme stroj ve firmě a hledáme odbyt. Propagace o rozšířené technologii je v době montáže už v plném proudu. I když existuje riziko, že se potenciál výroby nenaplní dost rychle, jsme tak tlačeni nutností výrobu rozjet, že snad i samotná víra nám pomáhá k získání dostatečného množství zakázek na daný stroj. V případě výsekového lisu jsme ale uvažovali přece jen trošku jinak. Naše digitální plotry bezvadně zvládají velké množství atypických zakázek, ale při větších sériích v řádu tisíců nebo desetitisíců kusů už není cena za zakázkové řezání na plotru atraktivní. Nový výsekový lis tak převzal převážnou část sériových zakázek. Během pár měsíců jsme už sekali statisíce plochých kusů nejen z našich materiálů, ale i z materiálů našich zákazníků. Také investice do softwaru, který sám navrhuje rozmístění seků při výrobě atypických tvarů, rapidně pomohlo snížit množství odpadu. A to se vyplatí!

Pobočka PlzeňNová pobočka – Plzeň

Když jsme se rozhodovali, kde otevřít další pobočku, zvítězila Plzeň. Vsadili jsme na prostory k pronájmu, které jsme si nechali upravit na míru a podařilo se nám vybrat bezvadný mančaft. Jeden známý mi kdysi řekl: „Řekni mi, až zas budete něco otevírat. Budu vědět, že přijde krize!“ A měl pravdu. Když jsme dostavili první část areálu ve Strážnici, psal se rok 2009 a kvůli celosvětové finanční krizi a snížené poptávce nám klesly tržby o 25 %. Při uzávěrách v covidové době jara 2020 jsme otevírali pobočku v Hradci Králové a nyní, tedy v roce 2022, jsme v době války s Ruskem otevřeli pobočku Plzeň. Pro majitele firmy není snadné mít krize v zádech. Naštěstí jsme je vždy dokázali zvládnout. Ne sami, ale díky skvělým zákazníkům, kteří nás neopustili, ani když byl na trhu skutečný nedostatek zakázek.

Neustálý proces změn

Hadice se štítkemV GUMEXU se snažíme pořád věci posunovat dopředu. Na malé změny, respektive vývoj po drobných krůčcích jsme tak zvyklí, že si jejich důležitost často uvědomíme až při bilancování a přípravě plánu na další období. V oddělení vývoje našeho IT oddělení se schází požadavky ze všech míst firmy a projektový manažer má za úkol je sladit, přiřadit jim priority a zajistit, že vše bude fungovat podle požadavku. Upřímně musím přiznat, že napoprvé se nám to podaří zřídka. Snažíme se totiž pracovat dost agilně, abychom byli rychlí. Uvedu alespoň pár čerstvých příkladů z praxe:
Začali jsme zasílat SMS upozornění zákazníkům, týkající se odeslání zboží nebo výzvy k odběru. Interně chodí notifikace na různé úkoly dle oddělení, využíváme rovněž automatické generování úkolů pro servis a údržbu na strojích.
Jelikož každý náš výrobek má své jedinečné evidenční číslo, je snadné jeho objednávku zopakovat. Proto nově opatřujeme štítky námi zkompletované hydraulické hadice s koncovkami. Štítky nebrání provozu, jsou odolné vůči stržení i postříkání – například olejem. Zákazníci je ocení až po určitém čase, kdy bude nutné opotřebovanou hadici vyměnit za novou.
Sklad provozního materiálu, na kterém je umístěno vše, co si zaměstnanci fasují (od papíru po rukavice), náhradní díly pro stroje, ale také vzorníky nebo reklamní předměty, přechází pod samostatné sklady na pobočkách. A tak o jeho stavu, objednávkách i požadavcích jednotlivých oddělení máme konečně dokonalý přehled.
Zboží zabalené v již použité krabiciKdo by si myslel, že nabídnout slevu 10 Kč na e-shopové objednávky, které zákazníci dostanou při zaslání zboží v již jednou použité krabici je nezajímavé, velmi by se mýlil. V průměru si již jednou použitou krabici, která je vždy v dobrém stavu, zvolí 19 % našich online zákazníků. A tak mám radost, že jsou mezi námi lidé, kteří, stejně jako já, dají přednost dodávce zboží ve znovupoužitelném obalu.

Proč mít vlastní aplikaci

Díky našim bystrým IT vývojářům můžeme používat vlastní aplikaci GUMEX mobile, jejímž základem je čtečka čárových kódů našeho zboží, propojená s našim interním ERP. Mobilem si tak může kdokoliv z GUMEXU načíst štítek zboží a zjistit informace o množství zboží na skladu na naskenovaném výrobním čísle. Používáme jej i při zaevidování vráceného nebo nedodaného zboží od zákazníka. Na vrácenou zásilku od přepravní služby vytvoříme pomocí aplikace notifikaci, do které zadáme informace o zákazníkovi, fotky zásilky a zboží i aktuální umístění vrácené zásilky. Vše přepošleme na specialistu prodeje, který má zákazníka na starosti.  Specialista dostane notifikaci o vzniku konkrétního případu v Heliosu (což je náš interní ERP). Následně řeší se zákazníkem, jestli se bude zásilka znovu posílat nebo se vrátí zboží zpět na sklad.
Další funkcí je kontrola kvality, kdy aplikace upozorní na nutnou kontrolu u tzv. kritických položek, které dorazí do skladu od dodavatelů. Jde o takové zboží, na kterém se opakovaně vyskytují neshodné parametry. Tedy problémy s kvalitou materiálu, rozměrem, vzhledem a dalšími důležitými vlastnostmi. Skladník příjmu pak tyto uvedené položky kontroluje dle konkrétního zadání. Více kontroly na kritických položkách v našem skladu znamená minimum nejakostního zboží u zákazníků.

Kde vlastně je to zahraničí?

Expandujeme do Německa a Rakouska.Naším nejsilnějším obchodním partnerem v zahraničí je sesterská společnost GUMEX SK. Slovensko ale za zahraničí moc nepovažujeme. I když jsme loni vyvezli zboží do 23 zemí světa, obvykle si nás zákazník sám našel. Nechceme si však nechat ujít příležitost dodávat do zahraničí více produktů a hlavně námi zpracovaných výrobků. Proto zřizujeme oddělení zahraničního obchodu, kde naši kolegové komunikují se zákazníky anglicky a německy a také spouštíme webové stránky www.gumex.at  a www.gumex.de, tedy domény zemí, na které se chceme soustředit. Objem tržeb v řádu několika milionů Kč, za které do těchto zemí dodáme zboží, bychom rádi navýšili. Věříme, že náš styl práce a její výsledky oslovují i skutečně náročné zákazníky. S některými z nich, ale i s dodavateli, se setkáváme na výstavě „K“ v Düsseldorfu, kam s bráchou, a později i s dalšími kolegy, pravidelně jezdíme. Považujeme jej za nejlepší místo pro setkávání odborníků z plastikářského a gumárenského průmyslu celého světa. Veletrh se koná na podzim a většina dodavatelů už našla náhradní zdroje za výpadek surovin z Ruska. Vnímáme snahu dodavatelů surovin z Dálného východu nahradit i sofistikovaná strojní řešení. Ukazuje se však, že nabídka technických „vychytávek“ výrobců strojů pro pětiosé obrábění plastů, po kterém se na veletrhu poohlížíme, je na Západě stále ještě lepší.

Kdo je za to zodpovědný?

Protože začaly ceny energií strmě stoupat (svého vrcholu dosáhly v září–říjnu 2022), naši dodavatelé, kteří jsou zároveň zpracovateli surovin na polotovar, nám oznamují další zdražování. Sice to chápeme, protože nám také stouply náklady na elektřinu, a to o 74 %. Bylo by to však ještě více, pokud bychom nevyužívali fotovoltaiku.  Ale jak si s tím poradí náš prodej? Tak to skutečně nevíme. Naštěstí pochopení trhu je obrovské a po horším začátku roku poptávka stoupá. Jen si tak říkám, kde evropští energetici a stratégové udělali při spoléhání na fosilní zdroje z východu chybu?

Ale nechci házet vinu na jiné. Zodpovědnost máme všichni. Jak svými postoji, tak i tím, co děláme, s kým spolupracujeme, kde nakupujeme i komu prodáváme. Jsem přesvědčen o tom, že podporovat ty, kteří si to zaslouží, má větší hodnotu než mlčet s těmi, kteří se nechovají čestně.

Další díl kroniky...

Zajímají vás další osobní vzpomínky zakladatele firmy Jana Sedláčka? Najdete je v jednotlivých číslech firemního časopisu Géčko v tištěné i online podobě.


Foto: Interiér pobočky Strážnice. Výsekový lis. Pobočka Plzeň. Hadice s identifikačním štítkem. Zboží k odeslání v již použitém obalu. Gumex působí i v Německu a Rakousku. Archiv společnosti GUMEX, spol. s r.o.