2017 Krok správným směrem

Z kroniky zakladateleVýroba

V tomto roce naši montéři poprvé řešili zakázky v zahraničí – například úspěšně zrealizovali montáž v Německu, kdy spojovali technologií vulkanizace za tepla pásy v šířce 800 mm. Poradili si s osazením mnoho metráků vážících pásů na ocelovou konstrukci v celkové délce 300 metrů ve výšce osm metrů. Jednalo se o soustavu dopravníků s pryžovými pásy, které přepravovaly nařezané desky z pily do výrobní haly. Byl jsem na ně opravdu hrdý!

Z kroniky zakladateleV naší domácí výrobě montéři začali s výrobou praktických organizérů nářadí a sendvičů ze stejných i rozdílných materiálů. Tyto „slepence“ jsou myslím jedny z našich vizuálně nejzajímavějších výrobků. Prostorové objekty, vzniklé slepením plochých materiálů, slouží zejména pro bezpečné uložení či přepravu křehkých a často i velmi drahých přístrojů nebo nářadí. Pracovníci výroby do té doby dokázali upravovat, formátovat, řezat výrobky na 2D plotru a vodním paprsku. V tomto roce jsme pořídili nový vodní paprsek s možností 3D řezání, který nás opět posunul technologicky vpřed. Umožnilo nám to pro naše zákazníky vyrábět složitější tvarové výrobky na míru. Zároveň začali montéři výroby zpracovávat pro nás nový deskový materiál – teflon. Na něj postupně navázali s opracováním dalších plastových materiálů.

Z kroniky zakladateleProtože se i u našich slovenských zákazníků zvýšila poptávka po výrobcích na míru, pořídili jsme na pobočku v Žilině plotr. Byl to krok správným směrem. Už koncem tohoto roku bylo jasné, že naše dodávky výrobků na míru pro celé Slovensko přímo z žilinské pobočky probíhají mnohem rychleji než dříve, a naši zákazníci byli spokojení.

Ale ne všechno šlo hladce – nastaly nám potíže s německým dodavatelem plochých silikonů. Bylo pro mne nepochopitelné, jak si může takto velký dodavatel dovolit náhle nepotvrzovat objednávky, pozdě zasílat zboží i potřebné účetní doklady. Proto jsme s ním ukončili spolupráci a následně se našemu řediteli nákupu Adamovi i nákupčímu Petrovi podařilo nalézt jiné dodavatele plochých silikonových pryží a vytlačovaných silikonových profilů. Všechno zlé je k něčemu dobré, protože se ukázalo, že kromě zrychlení termínů dodání a zvýšení kvality jsme mohli našim zákazníkům nově dodat i silikonové pryže do extrémně vysokých teplot nebo odolné vůči olejům.

Služby

Na dodacích listech jsme začali uvádět informace o výrobních číslech. To jistě potěšilo skladníky našich zákazníků – hned věděli, z čeho se jednotlivé položky zásilky skládají, jaké mají konkrétní díly nebo délky. To jim pak usnadnilo umístění zboží ve skladu.

Než se zákazník osobně setká s našimi výrobky anebo využije naše služby, jistě se mu hodí alespoň základní znalost našeho sortimentu. Proto jsme nový katalog, zaměřený speciálně na dopravníkové pásy, vytvořili jako názorného pomocníka. Zákazník se při listování v něm inspiroval, lépe se v pásech zorientoval a také se dozvěděl, jaké služby k dopravníkovým pásům poskytujeme.

Pokroková opatření

Jako bychom tušili blížící se energetickou krizi, umístili jsme na střechu výrobní haly ve Strážnici fotovoltaické panely, které umožňují 18% pokrytí celkové roční spotřeby elektrické energie naší strážnické pobočky.

K důkladným změnám došlo i v rámci našeho webu. Chtěli jsme našim zákazníkům sdělit, že naše firma pro ně není jen dodavatelem zboží, ale mohou si u nás objednat i finalizaci požadovaného produktu. Proto jsme náš do té doby oddělený blog začali spojovat s produkty a službami na našem webu.

Moje výzva

Právě v tomto období mne potkala první předzvěst blížícího se stáří – výměna kyčelního kloubu. Po operaci a následném lázeňském pobytu jsem se celkem rychle vrátil zpět do práce. Mimo firmu jsem byl asi dva měsíce, ale v tomto čase jsem teprve začal chápat, že každý je nahraditelný a bude zapotřebí hledat na mé místo zástupce. Měl jsem sice dojem, že mi právě ujíždí vlak, ale na druhou stranu jsem byl rád, že mé děti úspěšně vedou naši firmu a dále ji rozvíjejí. A to je pro mne to podstatné.

Další díl kroniky...


Foto: Montéři výroby při práci na zakázce u zákazníka i na naší pobočce v oddělení výroby. Archiv společnosti GUMEX, spol. s r.o.