2019 Náš život ve 30. roce po sametové revoluci

Libor SedláčekOhlédnutí

Třicet let od cinkání klíči na náměstích uteklo zběsilým tempem. Vidím sám sebe jako studenta s čepicí „zmijovkou“ na hlavě, který se slovně pral za cosi, co nedokázal přesně popsat, jen tušil, že to je ta lepší varianta života. Který věřil, že cokoliv musí být lepší než socialismus osmdesátých let. Nyní ten samý muž ve středních letech, vědomý si výhod, ale i nedostatků demokracie, přikládá termínům svoboda slova, právo na soukromí, vzdělání a spravedlnost stále stejnou důležitost. Jen na ně nahlíží střízlivějším pohledem. Ostatně každý z nás po kusu odžitého života nahlíží na dění kolem sebe svou vlastní optikou.

Tatínek překonal v životě dost těžkostí. Vždyť už ve dvanácti letech bojoval o život, a protože tento boj s nepřízní osudu vyhrál, dal později i nám, svým potomkům, příležitost přičichnout k životu v odvaze a schopnost se rozhodovat. Ukázal nám, jak ustát tlaky, které život přináší. Ten Janek (tak mu říkají kamarádi) vdechl naší firmě život a z ničeho ji budoval od raných devadesátek. Jeho předchozí vzpomínky na život GUMEXU v tomto seriálu skončily v minulém díle. Počínaje rokem 2019 bych vám rád nabídl připomínku důležitých milníků naší firmy jak optikou mých kolegů, tak i z mého pohledu. Neznamená to však, že pramen vzpomínek mého tatínka „vyschnul“. Naopak, stále si vybavuje zajímavé zážitky ze svého soukromého života a setkáte se s nimi v každém čísle našeho firemního časopisu Géčko.

Změny v interních procesech, sortimentu i ve službách

Ale vraťme se ve vzpomínkách ke GUMEXU – s nástupem profesionálního kvalitáře jsme konečně dali do pořádku množství nedostatků v interních procesech. Šlo především o procesy ve výrobě a díky naší ekonomce také o začátek používání nástavby na náš ERP systém Helios v podobě business inteligence. Postupně jsme tak ladili uvnitř firmy to, o čem jsme věděli, že potřebujeme mít v dokonalém pořádku, abychom splňovali požadavky i skutečně velkých zákazníků. Ale nejsme přísní jen k sobě. Součástí procesu zlepšování byla i standardizace hodnocení našich dodavatelů. Na pováženou bylo, že podle našich měřítek jich byla skutečně způsobilá pouhá polovina. Ale kdo z nás chce spolupracovat s firmami, které hodnotíte jen jako podmínečně způsobilé?

Petr VšetulaNejdůležitější lidé ve firmě musí být ti nejlepší. Lidé, kteří už u nás nějaký čas působí a dokážou se posunovat, profesně růst a nebojí se rozhodovat, jsou vhodnými adepty na vedoucí pracovníky. Takže, když jste skvělý nákupčí, můžete se vypracovat i na ředitele výroby. Od července tohoto roku převzal post ředitele výroby Ing. Petr Všetula, PhD., který dostal na bedra naloženy smělé plány týkající se rozšíření výrobního portfolia a zkoordinování našich týmů. Abychom si správně rozuměli – my nezpracováváme z kaučuku pryže, ale upravujeme hotové polotovary na míru tak, aby je zákazník mohl „jen vzít a namontovat“. Přestože jde nejčastěji o řezání, krájení, sekání, lepení, je potřeba vědět, jak na to, protože každý materiál a každý stroj a postup má různé možnosti a zákazníci zase požadavky. Cílem je výroba v co nejkratším čase a požadované kvalitě. Jak jednoduše to zní!

Mít na skladě jen to správné zboží je snem každého prodejce i logistika. Proto náš nákup počítá, třídí, využívá škálování zboží a podle toho nastavuje objednací množství. Je to ve skutečnosti mnohem složitější proces, ale cíl je jasný: mít skladem ve správný moment to správné zboží. Výsledkem je o 18 procent menší hodnota skladových zásob při stejném objemu prodeje zboží, což vede ke zlepšení cash flow. A protože máme kusovníky (evidenci, v jakém množství a tvaru je zboží na každé kartě) na každý kus zboží, zavádíme i jasná pravidla na zboží ve výprodeji. Výhodné je to především pro ty zákazníky, kteří nepotřebují pryž, podlahovinu nebo hadici v jednom kuse, ale budou je dále zpracovávat a dělit. Tou výhodou je cena nižší až o 30 % oproti základní ceně, přitom se jedná o zboží v bezvadném stavu. Pro nás z toho plyne zase poučení, že ne všechno zboží lze dodávat v množství, jaké zákazník požaduje, a proto zavádíme u některých položek ne zrovna populární, ale skutečně nutné minimální odběrové množství nebo násobky odběru množství.

Navařování unašečů a vlnovců na dopravníkový pásDopravníkové pásy nejsou našim stěžejním sortimentem, zato prvním, kde už od roku 2000 provádíme také montáže a servis. A k PVC pásům patří i unašeče a vlnovce, na které jsme pořídili navařovací zařízení, takže již nejsme závislí na dodavateli pásu. Dodávku pásu s bočním vlnovcem nebo vodicími klínky díky nově zakoupené technologii podstatně zrychlujeme.

Někdy to vypadá, že v průmyslových hadicích už nic nového ani nemůže přijít. Ale stačí, aby váš hlavní dodavatel konečně vyslyšel tlaky trhu a nabídl hadice pro temperování a chlazení plastikářských forem. Tyto novinky se rychle staly našimi prodejními hvězdami.

Hledání nových řešení

Jelikož pro snadnější a rychlejší práci chystáme přechod na vyšší verzi ERP Helios Helios Inuvio, zakládáme pracovní skupinu na změny v systému, který by umožnil mít sklady jen virtuálně. I přes desítky hodin času, který jsme věnovali tomuto projektu, se náš nápad ocitl realizačně ve slepé uličce. Na kolik dobrých nápadů připadá jeden špatný? Nevím. Každopádně jsme se už naučili, že při zlepšování čehokoliv se občas stává, že čas, který dáme projektu je prostě utracen bez viditelného užitku. Snažíme se z toho vždy poučit a zároveň se učíme nebát se říci: „Nevadí, jsme rádi, že jsme na to přišli, svou cenu má i zjištění, že něco nejde“. Důležitá je tvůrčí atmosféra, která ponouká kreativní kolegy, aby tvořili, a nestáli na místě, a to i za cenu toho, že občas něco nevyjde.

Setkání zaměstnanců k 25. výročí firmyKaždopádně jeden krok, který jsme náležitě ocenili až v roce následujícím, bylo zavedení dvojitého ověřování při přihlašování do našich aplikací a softwaru ze vzdálené plochy. Jak to tak bývá, štěstí přeje připraveným a některé investice jsou zdánlivě zbytečné, i když kdesi na východě už začínají lidé pokašlávat…

Nálada uvnitř firmy

Ale nežijeme pouze prací – 25. výročí existence GUMEXU je příležitostí pro setkání kolegů ze všech poboček, které vzorně zorganizovalo naše personální oddělení. Vždy mě tyto společné akce utvrdí v tom, že atmosféra vně firmy může být jen tak dobrá, jaká je uvnitř. I lidé, kteří se spolu běžně nesetkávají, na těchto akcích spontánně společně sportují, tančí, klábosí a užívají si letní květnový víkend.

Krajské vítězství v soutěži Firma roku

Získání ocenění Firma roku 2019A závěrem chci přidat k roku 2019 ještě jednu vzpomínku. V podnikatelském životě vás osobně moc lidí nepochválí. Stává se mi to jen tehdy, když jsme mezi jinými majiteli firem a ti mají s naší firmou náhodou nějakou osobní nebo pracovní zkušenost. To jsem pak na naši firmu, na naše lidi skutečně velmi hrdý. Takže když sedím mezi pozvanými finalisty krajského kola Firma roku a užívám si velmi dobrý program, je mi s ostatními podnikateli dobře. Jsou ze stejného kraje jako my, zažívají podobné strasti i radosti a prostě si rozumíme. Už vím, že jsme mezi prvními deseti, ale když vyhlašují třetí a druhé místo a nejsme to my, jsem zklamaný. Ale pak to přijde, slyším GUMEX a dávám hlavu do dlaní a při přebírání ocenění za první místo téměř brečím. Jsem tam za nás všechny GUMEXÁKY a jsem ohromně hrdý na to, že si nás odborná porota všimla. Naší značky, přístupu, příběhu, výsledků a snad i lidskosti, která je pro mě tak důležitá. Co na tom, že v celostátním finále jsme se už neumístili. Pro letošek jsme nejlepší v tom našem, Jihomoravském kraji!

Další díl kroniky...

Zajímají vás další osobní vzpomínky zakladatele firmy Jana Sedláčka? Najdete je v jednotlivých číslech firemního časopisu Géčko v tištěné i online podobě.


Foto: Ředitel výroby Ing. Petr Všetula, PhD.; Navařování unašečů a vlnovců na dopravníkový pás; Setkání zaměstnanců k 25. výročí firmy; Získání ocenění Firma roku 2019. Archiv společnosti GUMEX, spol. s r.o.